Recept

Här hittar du nyttiga maträtter och mycket annat!

Anmälan

Anmälan på tel 0708-341 841 eller
e-post info@cathskostohalsa.se

Sötpotatisgnocchi med brynt salviasmör och parmesan.

500 g Sötpotatis

170 g Ricotta

2 dl Parmesan riven

1 knippe salvia

5 dl vetemjöl

1 tsk salt

100 g smör

  1. Koka sötpotatisen mjuk i lättsaltat vatten och låt svalna.
  2. Lägg sötpotatisen i en bunke och stompa till ett mos. Tillsätt ricottaost. parmesan och salt. blanda om ordentligt. Tillsätt vetemjöl, lite i taget, och knåda till en deg.
  3. Häll upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i sex delar och rulla varje del till en lång rulle. Skär rullarna i lagom stora gnocchi-bitar och tryck till varje bit lätt med baksidan av en gaffel.
  4. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg ner alla gnocchi och koka tills dom flyter upp till ytan. Fiska upp dom med en hålslev och lägg på en tallrik.
  5. Bryn smöret i en stekpanna. lägg ner alla gnocchi och stek tills de får en fin färg.
  6.  Tillsätt salvian och sänk värmen. rör om ett tag så att alla gnocchi täcks av salvia och smör.

Smoothie bowl

2 dl naturell yoghurt

1 dl frusna hallon

1/2 dl frusna blåbär

1 banan

1 msk kokschips

1/2 msk solrosfrön

1/2 msk pumpakärnor

1/2 msk chiafrön

ca, 10 mandlar grovhackade

  1. Mixa yoghurt, hallon och blåbär i en mixer el med en stavmixer.
  2. Häll smoothien i en valfri tallrik.
  3. Skiva bananen. Fördela bananen och resten av ingredienserna ovanpå.

Allt på plåt med rotsaker och kyckling. 6 pers

ugn; 150 grader.

1 liten valfri pumpa

2 Sötpotatis

2 Stora morötter

3 Bakpotatisar

3 Rödbetor

2 Rödlökar

1 Liten rödkål

1 Zucchini

1 Burk små tomater (cocktail tomater)

1 burk valfria tomater

1 kg kycklingfilé  ( eller innerfilé) använd gärna frusen.

Rapsolja, gärna med citron

Salt och peppar

Färska valfria örter

  1. Skala alla rotfrukter och dela dom i stora bitar.
  2. Lägg alla ingredienser på plåten. Ringla över rapsoljan, strö över salt, peppar och örterna, Blanda allt med händerna så att oljan kommer på alla ingredienser.
  3. Sätt in i ugnen. Det tar ca, 1 till 1 1/2 timme.
  4. Ta ut plåten och servera direkt från plåten.
  5. Blir det mat över så spara det till en god soppa dagen efter,

 Knäckebröd  1 plåt

ugn; 150 grader

1/2 dl Linfrö

1 dl Solrosfrön

1 dl Solrosfrön

1/2 tsk Salt

1/2 dl Olivolja

2 dl Valfri mjöl

2 dl Vatten

  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Blanda i oljan och vatten. Smeten ska vara lös.
  3. Bre ut allt på bakplåtspapper.
  4. Strö över flingsalt. Sätt in i ugnen och grädda i ca 30 – 40 min. Kolla i slutet så det inte bränns. Det är olika från ugn till ugn.
  5. Låt svala innan du bryter det och förvara i en burk.

Sötpotatisomelett med sallad

1 Liten sötpotatis kokt.

2 Ägg

Salt och peppar

Blandsallad

  1. Mixa sötpotatisen med äggen och krydda med salt och peppar.
  2. Stek äggblandningen i smör, till en omelett.
  3. Servera den varm med en sallad och ringla gärna över olivolja och crema balsamico.
  4. Perfekt för en lätt lunch.

Kålpudding på lammfärs       4 pers

Ugn; 175 grader

1/2 Rödkåls huvud

1/2 Kålhuvud

500 g Lammfärs

Salt och peppar

2 msk Blandade torkade örter

  1. Blanda färsen med salt, peppar och örterna i en bunke. Låt färsen vila.
  2. Skär kålen i i ca, 2 cm bitar. Stek den i smör tills den blir mjuk och fått lite färg.Salta och peppra.
  3. Lägg hälften i en ugnsform, fördela färsen över kålen. Lägg över resten av kålen, Skiva lite smör över.
  4. Ställ in i ugnen i ca, 30 min. Kolla så färsen är genomstekt.
  5. Servera med rårörd lingonsylt.

Laxsallad med vaktelägg  4 personer

1 Påse blandsallad

1 dl Kokta svarta beluga linser

1 Paket kallrökt lax

4 Vaktelägg

1 1/2 dl Rödbetshummus

(3 stora kokta rödbetor, 1/2 paket fetaost, 1 msk creame fraiche och salt o peppar, mixa ingredienserna)

  1. Koka vakteläggen 2 min (om du vill ha en mjuk gula, annars 3 min) i kokt vatten. Låt svalna.
  2. Blanda ingredienserna till rödbetshummusen. Ställ åt sidan.
  3. Lägg salladen, beluga linserna och laxen i bitar i en salladsskål. Blanda om. Dela äggen i halvor lägg på salladen med klickar av hummusen.

Varm kålsallad med falukorv    4 pers

250 g Brysselkål

1/2 rödkål

1/2 spetskål

15 cocktail tomater

1 dl Kokta svart buluga linser

1/2 falukorv

2 dl Crème fraiche

1 Vitlöksklyfta

Salt och peppar

  1. Koka brysselkålen,
  2. Skiva kålen i ca, 2 cm stora bitar. Halvera tomaterna. Skiva falukorven i stavar.
  3. Stek falukorven i lite smör, lägg i all kål, även brysselkålen. Stek tills kålen blivit mjuk. Lägg i tomaterna i slutet.
  4. Blanda crème fraiche, pressad vitlök och salt o peppar,
  5. Lägg stekblandningen i en skål, blanda i linserna.
  6. Servera tillsammans med såsen.

Stekt flundra med blomkålsmos    4 pers

4 Flundror

1 sötpotatis

1 liten blomkål

2 msk Crème fraiche

4 Stora rödbetor

1 burk Cocktail tomter

1 citron

  1. Koka blomkålen, sötpotatisen och rödbetorna i olika kastruller.
  2. Ånga av blomkålen när den är färdig kokt. mixa den med crème fraichen och salt o peppar, Mosa sötpotatisen. Skiva rödbetorna.
  3. Salta och peppra fisken och stek i smör.
  4. Servera fisken med dom olika tillbehören.

Har du några frågor?

Tveka inte att kontakta mig. Fyll i formuläret nedan: